18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAur pentru 78 de cupluri craiovene

Aur pentru 78 de cupluri craiovene

Emotii, lacrimi, zâmbete – au fost doar câteva dintre starile prin care au trecut cele 78 de cupluri craiovene care si-au aniversat duminica „Nunta de Aur“. Inalt Prea Sfintia Sa Mitropolitul Olteniei a oficiat sfânta slujba la Biserica „Madona Dudu“ din Craiova.


Biserica „Madona Dudu“ din Craiova a fost locul in care, in fata altarului, s-au adunat stingheri si plini de emotie vârstnicii craioveni. Motivul era acelasi pentru toti: fiecare alaturi de partenerul de viata sa mai paseasca inca odata, luati de mâna, in fata preotului pentru a le citi sfânta slujba a casatoriei, de aceasta data la „Nunta de Aur“. Slujba a fost oficiata de Inalt Prea Sfintia Sa Teofan Savu, Mitropolitul Olteniei, insotit de un alai de preoti. Nasii celor 78 de cupluri au fost primarul Antonie Solomon si sotia sa, Mira. Fiecare mireasa a primit buchetelul de flori, iar mirilor le-au fost prinse cocarde in piept. Dupa oficierea slujbei, trei autobuze ale Regiei Autonome de Transport Craiova, frumos impodobite cu voaluri, i-au dus pe miri la restaurantul unde a avut loc ospatul si petrecerea. Pe lânga cuplurile care au aniversat in acest an o jumatate de secol de viata in comun, au fost prezente si 12 cupluri cu 52 sau chiar 56 de ani de casnicie, care in anii trecuti, din diverse motive, nu au putut participa la sarbatoarea dedicata lor.


Covor rosu, trandafiri, lumânarele, hora miresei


De la intrarea in restaurant, surprizele nu au incetat sa ii uimeasca pe „veteranii“ in ale casniciei. Cele 78 de cupluri sarbatorite au pasit pe covorul rosu, iar pe fiecare treapta a scarii care ducea spre sala de mese erau asezate lumânarele aprinse si aranjamente florale cu trandafiri rosii. Pentru a doua oara in viata, frumoasele familii in care iubirea si intelegerea au dainuit mai bine de o jumatate de veac au fost asteptate in acordurile orchestrei cu „Hora miresei“. Meniuri bogate, muzica populara, invitati de seama au completat lista surprizelor. Ionela Prodan, Gheorghe Gheorghiu, Grupul vocal-instrumental „Melos“ din Chisinau, Angela Similea, Nineta Popa, Ionut Dolanescu, Gil Dobrica, Orchestra „Ciri Maier“ sunt cei care au tinut ore intregi, pe ringul de dans peste o suta de sarbatoriti.


Povesti impresionante de dragoste


Fiecare cuplu prezent la „Nunta de Aur“ are propria lui poveste de iubire si viata, impresionanta si induiosatoare. Multi dintre participanti nu au avut parte in tinerete de o nunta adevarata, din lipsa posibilitatilor materiale, a necazurilor sau chiar din motive politice. „Ne-am dorit foarte mult sa ne casatorim in biserica, sa avem parte de o nunta adevarata. Din pacate insa sotul meu, Iancu, era ofiter si era interzis in acele timpuri, acum 50 de ani, sa ne juram iubire in fata altarului. Ne-am casatorit in casa parinteasca, unde am chemat un preot sa ne citeasca. Am stat ascunsi dupa o soba, cu usile bine inchise sa nu fim prinsi… Apoi, când a trebuit sa sarbatorim nunta de argint, aveam mari greutati, o casa in constructie, nu am mai avut bani sa mergem la biserica sau sa facem o masa… I-am facut, in schimb, baiatului nostru o nunta de vis. Fiul nostru este lector universitar la o facultate particulara, l-am crescut cu mare greutate, dar am reusit in viata pentru ca ne-am sustinut reciproc si ne-am iubit. Avem doua nepoate si un stranepot“, a povestit Elena Manolescu, de 70 de ani. Doamna Elena si-a dorit foarte mult sa aiba o tinuta speciala pentru aceasta ocazie, cumparându-si o marama „greceasca“ pe care in biserica a tinut-o pe cap si pe care a dat 750.000 de lei.


Mirii au cântat si au dansat alaturi de primar


De la hore si sârbe, pâna la valsuri sau rock’n’roll, vârstnicii craioveni au fost permanent pe ringul de dans, dovedindu-si, in ciuda vârstei si a suferintelor fizice, maiestria pasilor. Nici primarul Antonie Solomon nu s-a lasat mai prejos, demonstrând reale calitati de dansator, dar si de interpret al cântului popular. „Verighetele vi s-au ingropat in carne, sa le lasati asa, sa nu le mai scoateti. Prin cei 50 de ani de casnicie ati dovedit sincere sentimente de dragoste si intelepciune! Sunt nasul a 343 de persoane si a altor 46 de fini personali, din anii trecuti, cu dumneavoastra am sarit de 400 de fini“, a mentionat Solomon.


Cel mai longeviv cuplu


Tudor, de 83 de ani, si Teofana Cojocaru, de 81 de ani, au sarbatorit anul acesta 56 de ani de casnicie, „ani petrecuti in dragoste si intelegere“. Au trecut impreuna prin multe necazuri si au o fata de care sunt mândri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS